Blog > Komentarze do wpisu

Ketchup - hot or not

Ketchup często gości w naszych domach. Stosujemy go między innymi do frytek, zapiekanek, pizzy, burgerów czy marynowania mięs. Zastanówmy się zatem czy ketchup jest zdrowy?

W poniższym tekście przeanalizowałam skład czterech popularnych w Polsce ketchupów. Należą do nich:

1. ketchup pikantny firmy Heinz

2. ketchup łagodny firmy Włocławek

3. ketchup ognisty firmy Hellmann's

4. ketchup łagodny firmy Pudliszki

Zalety ketuchupu:

1. stostunkowo niska kaloryczność - ketuchup w porównaniu do majonezu zawiera dużo mniej kalorii. 100g tego dodatku to od 101kcal (Pudliszki) do 110kcal (Hellmann's), natomiast majonez zawiera między 630kcal (Kielecki) a 702kcal (Winiary). Jako, że gęstość wody jest zbliżona do gęstości majonezu, możemy przyjąć, że 1g = 1ml1

2. niewielka ilość tłuszczu - ketchup zawiera 0,5g tłuszczu w 100g produktu (Włocławek, Hellmann's, Pudliszki), majonez natomiast to zawiera między 68,1g (Kielecki) a 76,1g (Winiary) w 100ml.

Według The Cancer Research Foundation of America ketchup zawiera ok. 5 razy więcej likopenu niż świeże pomidory2. Zawartość likopenu zależy od gatunku pomidorów i ich ilości. Likopen pochodzący z pomidorów poddanych obróbce termicznej jest wchłaniany przez organizm 4 razy wydajniej niż ze świeżych pomidorów3. Likopen jest przeciwutleniaczem, którego zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników w organizmie, co pomaga chronić przed przedwczesnym starzeniem się, chorobami serca, oraz kilkoma formami raka. Badania prowadzone przez Harvard School of Public Health udowodniły, że kobiety spożywające duże ilości likopenu mają o 50% mniejsze ryzyko chorób serca4. Testy przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Oulu w Finlandii wykazały, że ketchup może pomóc zmniejszyć ryzyko zawału serca lub udaru mózgu poprzez redukcję LDL, czyli "złego" cholesterolu. 

Wady ketchupu:

1. duże ilości węglowodanów - badane ketchupy zawierają od 22,1g (Włocławek) do 25g (Hellmann's), podczas gdy węglowodany w majonezie to między 2,3g (Kielecki) a 3,0g (Winiary). Przy czym większość to cukry nie pochodzące z pomidorów.

2. duża zawartość soli - ketchup Hellmann's zawiera 0,9g sodu w 100g produktu. Dla porównania majonez firmy Winiary zawiera 0,18g soli w 100ml, czyli 5 razy mniej.

3.  koncentrat zamiast pomidorów - niektóre ketchupy wyprodukowane są z koncentratu pomidorowego zamiast z pomidorów, należą do nich ketchupy firmy Włocławek (45%) oraz Hellmann's (63%)

4. część ketchupów zawiera zagęstnik w postaci skrobi: kukurydzianej (Włocławek), modyfikowanej chemicznie/Acetylowany adypinian diskrobiowy E1422 (Pudliszki, Hellmann's)

5. ketchup Włocławek zawiera również środek konserwujący w postaci benzoesanu sodu. 

Jak widać ketchup ma zarówno atuty jak i wady, warto zatem spożywać go w umiarkowanych ilościach. Niezwykle ważny jest natomiast wybór odpowiedniego produktu lub własnoręczna produkcja ketchupu. 

Zdecydowanym liderem przeanalizowanych przeze mnie ketchupów jeśli chodzi o skład jest ketchup pikantny firmy Heinz. Produkt ten nie zawiera konserwantów ani zagęstników i wyprodukowany jest ze 132g pomidorów na 100g produktu.

 

Składy porównywanych majonezów:

1. majonez Kielecki

2. majonez Winiary


Źródła:

1. http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-majonezu

2,3. http://www.helium.com/items/1179485-health-benefits-of-ketchup

4. http://www.ajcn.org/content/79/1/47.abstract?sid=6ae0db99-9f61-4ba3-a5df-895b367f1732

Zdjęcia z prywatnego archiwum

piątek, 13 kwietnia 2012, asiarzeszotarska

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/12 14:36:58
Nie wiem skąd masz ketchup Włocławek, ale mam przed sobą słoiki z pikantnym oraz łagodnym i w żadnym nie ma konserwantów. Jedyny składnik "obcy" to skrobia modyfikowana chemicznie. Jem tylko ten lub Develey, ponieważ mają najbardziej naturalne składy. Develey nie ma zagęstników, ale jest za to słodzony syropem glukkzowo-fruktozowym
-
asiarzeszotarska
2013/01/12 20:02:52
Ketchup kupiony w Tesco:)
-
2013/01/16 20:19:33
Też kupuję w Tesco ale zawsze w słoiku. Widać wyraźnie, że ketchup w opakowaniu szklanym a w plastiku to dwa różne produkty. Ten ze słoika nie jest z koncentratu a z pomidorów (161 gram na 100 gotowego produktu). Przydało by się małe sprostowanie.
-
2016/12/07 14:05:47
Dlaczego promujecie jakieś zagraniczne gówno, a nie polski produkt produkowany przez polskiego producenta w dodatku bez GMO, bez glutenu, bez konserwantów i i innego badziewia republikaroleski.pl/pro.../ketchup-markowy-lagodny-2/