RSS
piątek, 13 kwietnia 2012

Ketchup często gości w naszych domach. Stosujemy go między innymi do frytek, zapiekanek, pizzy, burgerów czy marynowania mięs. Zastanówmy się zatem czy ketchup jest zdrowy?

W poniższym tekście przeanalizowałam skład czterech popularnych w Polsce ketchupów. Należą do nich:

1. ketchup pikantny firmy Heinz

2. ketchup łagodny firmy Włocławek

3. ketchup ognisty firmy Hellmann's

4. ketchup łagodny firmy Pudliszki

Zalety ketuchupu:

1. stostunkowo niska kaloryczność - ketuchup w porównaniu do majonezu zawiera dużo mniej kalorii. 100g tego dodatku to od 101kcal (Pudliszki) do 110kcal (Hellmann's), natomiast majonez zawiera między 630kcal (Kielecki) a 702kcal (Winiary). Jako, że gęstość wody jest zbliżona do gęstości majonezu, możemy przyjąć, że 1g = 1ml1

2. niewielka ilość tłuszczu - ketchup zawiera 0,5g tłuszczu w 100g produktu (Włocławek, Hellmann's, Pudliszki), majonez natomiast to zawiera między 68,1g (Kielecki) a 76,1g (Winiary) w 100ml.

Według The Cancer Research Foundation of America ketchup zawiera ok. 5 razy więcej likopenu niż świeże pomidory2. Zawartość likopenu zależy od gatunku pomidorów i ich ilości. Likopen pochodzący z pomidorów poddanych obróbce termicznej jest wchłaniany przez organizm 4 razy wydajniej niż ze świeżych pomidorów3. Likopen jest przeciwutleniaczem, którego zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników w organizmie, co pomaga chronić przed przedwczesnym starzeniem się, chorobami serca, oraz kilkoma formami raka. Badania prowadzone przez Harvard School of Public Health udowodniły, że kobiety spożywające duże ilości likopenu mają o 50% mniejsze ryzyko chorób serca4. Testy przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Oulu w Finlandii wykazały, że ketchup może pomóc zmniejszyć ryzyko zawału serca lub udaru mózgu poprzez redukcję LDL, czyli "złego" cholesterolu. 

Wady ketchupu:

1. duże ilości węglowodanów - badane ketchupy zawierają od 22,1g (Włocławek) do 25g (Hellmann's), podczas gdy węglowodany w majonezie to między 2,3g (Kielecki) a 3,0g (Winiary). Przy czym większość to cukry nie pochodzące z pomidorów.

2. duża zawartość soli - ketchup Hellmann's zawiera 0,9g sodu w 100g produktu. Dla porównania majonez firmy Winiary zawiera 0,18g soli w 100ml, czyli 5 razy mniej.

3.  koncentrat zamiast pomidorów - niektóre ketchupy wyprodukowane są z koncentratu pomidorowego zamiast z pomidorów, należą do nich ketchupy firmy Włocławek (45%) oraz Hellmann's (63%)

4. część ketchupów zawiera zagęstnik w postaci skrobi: kukurydzianej (Włocławek), modyfikowanej chemicznie/Acetylowany adypinian diskrobiowy E1422 (Pudliszki, Hellmann's)

5. ketchup Włocławek zawiera również środek konserwujący w postaci benzoesanu sodu. 

Jak widać ketchup ma zarówno atuty jak i wady, warto zatem spożywać go w umiarkowanych ilościach. Niezwykle ważny jest natomiast wybór odpowiedniego produktu lub własnoręczna produkcja ketchupu. 

Zdecydowanym liderem przeanalizowanych przeze mnie ketchupów jeśli chodzi o skład jest ketchup pikantny firmy Heinz. Produkt ten nie zawiera konserwantów ani zagęstników i wyprodukowany jest ze 132g pomidorów na 100g produktu.

 

Składy porównywanych majonezów:

1. majonez Kielecki

2. majonez Winiary


Źródła:

1. http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-majonezu

2,3. http://www.helium.com/items/1179485-health-benefits-of-ketchup

4. http://www.ajcn.org/content/79/1/47.abstract?sid=6ae0db99-9f61-4ba3-a5df-895b367f1732

Zdjęcia z prywatnego archiwum

poniedziałek, 04 kwietnia 2011

„Yerba mate, herba mate, mate także znany jako chimarrão, erva mate, indiańskie caá mati, caá mate – wysuszone, zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego, niekiedy również świeże, przygotowane do robienia naparu popularnego głównie w krajach Ameryki Południowej (Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii), także w niektórych krajach Bliskiego Wschodu, głównie w Syrii i Libanie.”

 Yerba mate zawiera od 0,7 do 2% kofeiny w zależności od gatunku. Niejednokrotnie spotkacie się z informacją, że napar ostrokrzewu paragwajskiego zawiera mateinę zamiast kofeiny, natomiast jest to wyłącznie chwyt marketingowy.

Jakie walory ma Yerba Mate?

  • działa pobudzająco na umysł i ciało
  • zawiera dużą dawkę polifenoli, czyli składników przeciwutleniających, które opóźniają procesy starzenia
  • rozluźnia i niwieluje objawy zmęczenia
  • poprawia koncentrację i podnosi kondycję fizyczną i intelektualną
  • reguluję metabolizm, ułatwia trawienie i regeneruje zniszczone tkanki żołądka i jelit
  • stymuluje układ nerwowy łagodząc objawy podenerowania
  • obniża głód nikotynowy
  • zmniejsza apetyt, dlatego zalecana jest przy odchudzaniu
  • podnosi odporność organizmu
  • zawiera witaminy: A, B1, B2, C i minerały: żelazo sód, potas, wapń, magnez, krzem, fosforany, siarkę, a także kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę, inozytol

Yerba mate parzymy w temperaturze 70-80 stopni. Jest to tzw. białe parzenia – kiedy w czajniku zaczynają się zbierać duże ilości bąbelków. Zazwyczaj wsypuje się yerba mate w ilości od ½ do ¾  naczynia (mate, matero, calabaza) i po zaparzeniu popija się przez bombillę (metalowa rurka z dziurkami na główce, dzięki której napar oddzielany jest od ziołowego wkładu).

Niestety długą listę zalet koryguje zawartość silnie rakotwórczych policyklicznych węglowodorów aromatycznych (PWA) porównywalna z dawką dostarczaną organizmowi przez osobę palącą paczkę papierosów dziennie. Nie wykazano jednak, aby picie „normalnych” ilości yerba mate zagrażało zdrowemu konsumentowi. Szczególnie, że substancje rakotwórcze zawiera także mocna czarna herbata. PWA zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory w przypadku osób palących papierosy.

Wyniki badań przeprowadzonych w krajach Ameryki Południowej powiązano z yerba mate, gdyż ludność tych krajów pali bardzo duże ilości tytoniu oraz nie stroni od alkoholu. Ponadto, kraje te cechuje spożywanie picie ogromnych ilości yerba mate – spożywa się ją od najmłodszych lat, bez względu na status społeczny i praktycznie w każdym miejscu (mate zabiera się w termosach i popija przez cały dzień).

Osobiście pijam i polecam jako zamiennik kawy.

Źródła:

http://www.yerbamateforum.pl/

http://pl.wikipedia.org/wiki/Yerba_mate

http://pl.wikipedia.org/wiki/Mate

sobota, 19 marca 2011

Dzisiaj chce się odnieść do testu serków wiejskich, który znalazłam w sieci. Szczególnie polecam go osobom będącym na diecie Dukana, którzy zjadają duże ilości tego typu produktów. Porównanie ziarnistych twarożków jest bardzo dokładne i serdecznie polecam zapoznanie się z całością testu. Informacje znajdziecie tutaj: http://www.pro-test.pl/tests_article/46962,0/%28Nie%29naturalne+z+konserwantami.html

W teście wzięło udział 12 serków wiejskich: Garwolin, Krasnystaw, Mlekovita, Páturages (wyprodukowany przez Starco ZM Sp. z o.o.), Piątnica, Pilos (wyprodukowany przez OSM w Kole), Real Quality (wyprodukowany przez SM Mlekpol ZPM Rolmlecz w Radomiu), Rolmlecz, Serek Wiejski z Łowicza, Sokołów Podlaski, TIP (wyprodukowany przez OSM Włoszczowa) i Włoszczowa.

Oto wnioski przeprowadzonego testu:

  • w serkach Mlekovita, Pilos, OSM Garwolin i Páturages znajdują się konserwanty chemiczne, a brak jest jakichkolwiek informacji na ten temat na etykietach produktów,
  • serek wiejski firmy Łowicz wzbogacono chemicznie w dodatkowe białko o czym również nie wspomniano na etykiecie,
  • w połowie serków wykryto znaczne rozbieżności między deklarowanymi a rzeczywistymi wartościami składników odżywczych. W tej kategorii najlepiej wypadł twarożek ziarnisty Włoszczowa, a najgorzej Rozmlecz i TIP. Co ciekawe serek TIP produkowany jest również przez mleczarnię Włoszczowa,
  • w kategorii smaku, wyglądu, konsystencji i zapachu zwyciężył serek z Piątnicy.

Osobiście najczęściej kupuję serek wiejski Piątnicy, a wy jakie preferujecie?

 

serek wiejski Piątnica

sobota, 12 marca 2011

W dniu dzisiejszym udałam się do sklepu po mięso mielone. Niestety sklep, który odwiedziłam nie prowadził usługi mielenia mięsa na miejscu, a nie posiadam póki co maszynki. Przeszłam zatem do lodówek z zapakowanym mięsem.

Moje zdziwienie było ogromne kiedy przeczytałam skład mięsa mielonego z indyka popularnej firmy Morliny. Otóż składa się ono z 93% mięsa z indyka, a reszta to woda, sól kuchenna i konserwanty w postaci: E325, E331, E301 i E250.

Przybliże po krótce za co odpowiadają powyższe emulgatory:

E325 (mleczan sodu) - hamuje rozwój grzybów i drożdży a także zapobiega wysychaniu żywności;

E331 (cytrynian sodu) - reguluje kwasowość i zwiększa aktywność przeciwutleniaczy;

E301 (askorbinian sodu) - bardzo popularny askorbinian sodu, który wzmacnia smak i służy jako przeciwutleniacz. Jest substancją alergenną, przyjmowany w nadmiarze może wywoływać dolegliwości żołądka, nudności, biegunkę, wymioty, wysypkę skórną, obniżać odporność po radykalnym zmniejszeniu dawki;

E250 (azotan sodu) - środek konserwujący mięso, aby zapobiec zatruciu jadem kiełbasianym.


Oto nasze mięso:

Mięso z indyka Morliny

Tutaj skład:

Skład mięsa

 

Odpuściłam sobie kotleciki...

 

Źródło: http://www.food-info.net/

niedziela, 06 marca 2011

 

Witajcie po długiej przerwie.

Dzisiaj zamieszczam filmik opisujący uprawę ananasów na Kostaryce, skąd pochodzi większość owoców trafiających do Europy. Ananasy sprowadza do nas z Kostaryki głównie firma Del Monte.

Zobaczcie jakie koszty ponoszą ludzie pracujący na plantacjach ananasów i co się dzieje z toksycznymi odpadami, które są na porządku dziennym przy ich uprawie.

Zwróćcie uwagę na ilość środków chemicznych, którymi pryskane są ananasy, aby przetrwały długą drogę do Europy.

Proponuję wyszorowanie skóry ananasa, następnie rąk i dopiero obieranie tego pysznego owocu:).

 

 

piątek, 12 listopada 2010

Nawiązując do poprzedniego wpisu o kurczakowych kotlecikach http://ecostam.blox.pl/2010/10/Kurczakowy-przysmak.html, zamieszczam filmik, na którym Jamie Olivier pokazuje dzieciom z czego robione są nugettsy.

 

Zobaczcie sami jak to wygląda:


piątek, 05 listopada 2010

Dzisiejszy wpis poświęcony zostanie szwedzkiemu liderowi produktów fast food. 

Czym różni się żywność z Max Hamburgers? Czy małe zmiany mogą sprawić, że fast food będzie zdrowym posiłkiem?

Szwedzka firma podkreśla istotę dbania o zdrowie swoich klientów. W tym celu opracowano nową recepturę oleju, w którym wykluczone zostały tłuszcze trans. Są to utwardzone tłuszcze roślinne, które wpływają na obniżenie poziomu zdrowego cholesterolu (DHL), powodują cukrzycę, choroby wieńcowe i osłabienie odporności.

Max Hamburgers posiada w swojej ofercie menu Delifresh. Są to produkty o obniżonej zawartości tłuszczu oraz kalorii. Ciekawym posunięciem są również menu o obniżonym indeksie glikemicznym oraz produkty bezglutenowe.

Firma podkreśla, że wszystkie produkty podawane w ich restauracjach są naturalne i nie zawierają organizmów genetycznie modyfikowanych.

Zdrowy styl życia i dbanie o środowisko, które są znakami firmowymi Max Hamburgers przekładają się na stworzenie specjalnych stanowisk rowerowych, dzięki którym nie zsiadając z  pojazdów możemy zakupić posiłek. Stanowiska typu "bike in", firma Max Hamburgers wprowadziła jako pierwsza na świecie.

Idea Max Hamburgers brzmi naprawdę szlachetnie i zachęcająco, a sporadyczne wizyty nie powinny nam "wyjść bokiem", natomiast nie polecam zastępowania zbilansowanej diety produktami Max Hamburgers;)

czwartek, 28 października 2010

Spójrzcie jak pięknie wygląda "kurczakowa masa" służąca to wyrobu drobiowych  kotlecików.

Kurczak po wycięciu oczu, jelit, kości i oczyszczeniu, zostaje zmielony. Powstała masa zawiera ogromne ilości bakterii, toteż w celu ich usunięcia, "kurczak" moczony jest w amoniaku.

Następnie, z powodu obrzydliwego smaku, masę doprawia się konserwantami. Ostatni etap polega na dodawaniu sztucznych barwników w celu likwidacji nietypowego różowego koloru.

A voila! Wystarczy obtoczyć, usmażyć i "pyszne" nuggetsy gotowe do spożycia. Zapraszam na degustację do marketów, KFC i Mc Donald's.

*http://early-onset-of-night.tumblr.com/post/1206666159/say-hello-to-mechanically-separated-chicken-its#notes

piątek, 22 października 2010

Szwedzki lider na rynku fast food wkracza na polski rynek. Już niedługo będziemy mogli spożywać hamburgery smażone dopiero po złożeniu zamówienia. Przedstawiciele Max Hamburgers twierdzą, że takie procedury wpływają na lepszy smak kanapek oraz zachowanie wartości odżywczych.

Na uwagę zasługuje eksperyment przeprowadzony przez pewnego Szweda, który postawił na dietę hamburgerową. Żywienie oparte wyłącznie o hamburgery Max Hamburgers spowodowało znaczący spadek wagi. Szwed zrzucił 25 kg w 75 dni, w tym czasie zjadł 150 hamburgerów.

Eksperyment jest odpowiedzią na film „Supersize me”, w którym opisany został wzrost wagi i uszczerbki na zdrowiu spowodowane spożywaniem produktów firmy Mc Donald’s.

Osobiście chciałabym obejrzeć badania owego Szweda, bo śmiem wątpić w dobroczynne skutki diety opartej o hamburgery Max Hamburgers...

środa, 01 września 2010

 

 

Płatki to jeden z najpopularniejszych produktów śniadaniowych na świecie. Ich niewątpliwym atutem jest szybkość przygotowania. W tym wpisie zajmę się płatkami Corn Flakes firmy Nestle, które na tle płatków czekoladowych czy polanych lukrem i orzechami, wyglądają dość "niewinnie".

Skład płatków kukurydzianych wygląda następująco:

*kukurydza (98,2%) - wysoce przetworzone ziarno, stanowiące podstawę produktu. Niestety obecnie większość odmian kukurydzy jest modyfikowana genetycznie. Prym w uprawach GMO wiedzie firma Monsanto

*cukier

*sól

*glukoza - cukier prosty, który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie

*ekstrakt słodowy jęczmienny - to ekstrakt wodny słodu jęczmiennego, czyli jęczmienia po przerwanym kiełkowaniu. W trakcie tego procesu wytwarzany jest cukier słodowy, czyli maltoza. Ekstrakt jęczmienny w przemyśle spożywczym bardzo często jest konserwowany chemicznie.

*mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E472 - to tłuszcze syntetyczne powstałe z glicerolu i naturalnych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze te mogą mieć pochodzenie roślinne lub zwierzęce, a taka informacja, zazwyczaj nie jest zamieszczona na opakowaniu. Rodowód E472 ma istotne znaczenie dla wegan, Muzułmanów czy Żydów.

*fosforan trójsodowy E339, zwany ortofosforanem sodowym - produkowany z fosforanu wydobywanego w USA. E339 w nadmiernych ilościach zaburza trawienie. Fosforan trójsodowy używany jest do produkcji serów żółtych, proszków do prania, zmywaczy do farb, papieru a także oczyszczania metali.

 Z powyższego składu wynika, że płatki zawierają bardzo duże ilości węglowodanów i niestety są to cukry proste. Mają wysoki indeks glikemiczny, co sprawia, że poziom glukozy we krwi szybko wzrasta, by w dość krótkim czasie spaść poniżej pozycji wyjściowej. Wysokie IG powoduje, że krócej jesteśmy syci, po czym występuje wzmożone łaknienie.

 

Poniżej wartości odżywcze płatków Corn Flakes firmy Nestle:

 

 W zastępstwie powyższych płatków proponuję płatki owsiane "zwykłe" lub "górskie", które mają dużo więcej wartości odżywczych, zawierają sporo błonnika, a ich indeks glikemiczny jest znacznie niższy. Charakteryzują się również dużą ilością witamin, które w przeciwieństwie do powyższych płatków kukurydzianych, nie są sztucznie dodawane. Zapewniam, że płatki owsiane z połową banana, pestkami słonecznika i jogurtem naturalnym lub mlekiem, będą równie smaczne jak płatki Corn Flakes firmy Nestle.

 
1 , 2