RSS
sobota, 19 marca 2011

Dzisiaj chce się odnieść do testu serków wiejskich, który znalazłam w sieci. Szczególnie polecam go osobom będącym na diecie Dukana, którzy zjadają duże ilości tego typu produktów. Porównanie ziarnistych twarożków jest bardzo dokładne i serdecznie polecam zapoznanie się z całością testu. Informacje znajdziecie tutaj: http://www.pro-test.pl/tests_article/46962,0/%28Nie%29naturalne+z+konserwantami.html

W teście wzięło udział 12 serków wiejskich: Garwolin, Krasnystaw, Mlekovita, Páturages (wyprodukowany przez Starco ZM Sp. z o.o.), Piątnica, Pilos (wyprodukowany przez OSM w Kole), Real Quality (wyprodukowany przez SM Mlekpol ZPM Rolmlecz w Radomiu), Rolmlecz, Serek Wiejski z Łowicza, Sokołów Podlaski, TIP (wyprodukowany przez OSM Włoszczowa) i Włoszczowa.

Oto wnioski przeprowadzonego testu:

  • w serkach Mlekovita, Pilos, OSM Garwolin i Páturages znajdują się konserwanty chemiczne, a brak jest jakichkolwiek informacji na ten temat na etykietach produktów,
  • serek wiejski firmy Łowicz wzbogacono chemicznie w dodatkowe białko o czym również nie wspomniano na etykiecie,
  • w połowie serków wykryto znaczne rozbieżności między deklarowanymi a rzeczywistymi wartościami składników odżywczych. W tej kategorii najlepiej wypadł twarożek ziarnisty Włoszczowa, a najgorzej Rozmlecz i TIP. Co ciekawe serek TIP produkowany jest również przez mleczarnię Włoszczowa,
  • w kategorii smaku, wyglądu, konsystencji i zapachu zwyciężył serek z Piątnicy.

Osobiście najczęściej kupuję serek wiejski Piątnicy, a wy jakie preferujecie?

 

serek wiejski Piątnica

sobota, 12 marca 2011

W dniu dzisiejszym udałam się do sklepu po mięso mielone. Niestety sklep, który odwiedziłam nie prowadził usługi mielenia mięsa na miejscu, a nie posiadam póki co maszynki. Przeszłam zatem do lodówek z zapakowanym mięsem.

Moje zdziwienie było ogromne kiedy przeczytałam skład mięsa mielonego z indyka popularnej firmy Morliny. Otóż składa się ono z 93% mięsa z indyka, a reszta to woda, sól kuchenna i konserwanty w postaci: E325, E331, E301 i E250.

Przybliże po krótce za co odpowiadają powyższe emulgatory:

E325 (mleczan sodu) - hamuje rozwój grzybów i drożdży a także zapobiega wysychaniu żywności;

E331 (cytrynian sodu) - reguluje kwasowość i zwiększa aktywność przeciwutleniaczy;

E301 (askorbinian sodu) - bardzo popularny askorbinian sodu, który wzmacnia smak i służy jako przeciwutleniacz. Jest substancją alergenną, przyjmowany w nadmiarze może wywoływać dolegliwości żołądka, nudności, biegunkę, wymioty, wysypkę skórną, obniżać odporność po radykalnym zmniejszeniu dawki;

E250 (azotan sodu) - środek konserwujący mięso, aby zapobiec zatruciu jadem kiełbasianym.


Oto nasze mięso:

Mięso z indyka Morliny

Tutaj skład:

Skład mięsa

 

Odpuściłam sobie kotleciki...

 

Źródło: http://www.food-info.net/

niedziela, 06 marca 2011

 

Witajcie po długiej przerwie.

Dzisiaj zamieszczam filmik opisujący uprawę ananasów na Kostaryce, skąd pochodzi większość owoców trafiających do Europy. Ananasy sprowadza do nas z Kostaryki głównie firma Del Monte.

Zobaczcie jakie koszty ponoszą ludzie pracujący na plantacjach ananasów i co się dzieje z toksycznymi odpadami, które są na porządku dziennym przy ich uprawie.

Zwróćcie uwagę na ilość środków chemicznych, którymi pryskane są ananasy, aby przetrwały długą drogę do Europy.

Proponuję wyszorowanie skóry ananasa, następnie rąk i dopiero obieranie tego pysznego owocu:).