RSS
poniedziałek, 04 kwietnia 2011

„Yerba mate, herba mate, mate także znany jako chimarrão, erva mate, indiańskie caá mati, caá mate – wysuszone, zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego, niekiedy również świeże, przygotowane do robienia naparu popularnego głównie w krajach Ameryki Południowej (Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii), także w niektórych krajach Bliskiego Wschodu, głównie w Syrii i Libanie.”

 Yerba mate zawiera od 0,7 do 2% kofeiny w zależności od gatunku. Niejednokrotnie spotkacie się z informacją, że napar ostrokrzewu paragwajskiego zawiera mateinę zamiast kofeiny, natomiast jest to wyłącznie chwyt marketingowy.

Jakie walory ma Yerba Mate?

  • działa pobudzająco na umysł i ciało
  • zawiera dużą dawkę polifenoli, czyli składników przeciwutleniających, które opóźniają procesy starzenia
  • rozluźnia i niwieluje objawy zmęczenia
  • poprawia koncentrację i podnosi kondycję fizyczną i intelektualną
  • reguluję metabolizm, ułatwia trawienie i regeneruje zniszczone tkanki żołądka i jelit
  • stymuluje układ nerwowy łagodząc objawy podenerowania
  • obniża głód nikotynowy
  • zmniejsza apetyt, dlatego zalecana jest przy odchudzaniu
  • podnosi odporność organizmu
  • zawiera witaminy: A, B1, B2, C i minerały: żelazo sód, potas, wapń, magnez, krzem, fosforany, siarkę, a także kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę, inozytol

Yerba mate parzymy w temperaturze 70-80 stopni. Jest to tzw. białe parzenia – kiedy w czajniku zaczynają się zbierać duże ilości bąbelków. Zazwyczaj wsypuje się yerba mate w ilości od ½ do ¾  naczynia (mate, matero, calabaza) i po zaparzeniu popija się przez bombillę (metalowa rurka z dziurkami na główce, dzięki której napar oddzielany jest od ziołowego wkładu).

Niestety długą listę zalet koryguje zawartość silnie rakotwórczych policyklicznych węglowodorów aromatycznych (PWA) porównywalna z dawką dostarczaną organizmowi przez osobę palącą paczkę papierosów dziennie. Nie wykazano jednak, aby picie „normalnych” ilości yerba mate zagrażało zdrowemu konsumentowi. Szczególnie, że substancje rakotwórcze zawiera także mocna czarna herbata. PWA zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory w przypadku osób palących papierosy.

Wyniki badań przeprowadzonych w krajach Ameryki Południowej powiązano z yerba mate, gdyż ludność tych krajów pali bardzo duże ilości tytoniu oraz nie stroni od alkoholu. Ponadto, kraje te cechuje spożywanie picie ogromnych ilości yerba mate – spożywa się ją od najmłodszych lat, bez względu na status społeczny i praktycznie w każdym miejscu (mate zabiera się w termosach i popija przez cały dzień).

Osobiście pijam i polecam jako zamiennik kawy.

Źródła:

http://www.yerbamateforum.pl/

http://pl.wikipedia.org/wiki/Yerba_mate

http://pl.wikipedia.org/wiki/Mate