RSS
piątek, 13 kwietnia 2012

Ketchup często gości w naszych domach. Stosujemy go między innymi do frytek, zapiekanek, pizzy, burgerów czy marynowania mięs. Zastanówmy się zatem czy ketchup jest zdrowy?

W poniższym tekście przeanalizowałam skład czterech popularnych w Polsce ketchupów. Należą do nich:

1. ketchup pikantny firmy Heinz

2. ketchup łagodny firmy Włocławek

3. ketchup ognisty firmy Hellmann's

4. ketchup łagodny firmy Pudliszki

Zalety ketuchupu:

1. stostunkowo niska kaloryczność - ketuchup w porównaniu do majonezu zawiera dużo mniej kalorii. 100g tego dodatku to od 101kcal (Pudliszki) do 110kcal (Hellmann's), natomiast majonez zawiera między 630kcal (Kielecki) a 702kcal (Winiary). Jako, że gęstość wody jest zbliżona do gęstości majonezu, możemy przyjąć, że 1g = 1ml1

2. niewielka ilość tłuszczu - ketchup zawiera 0,5g tłuszczu w 100g produktu (Włocławek, Hellmann's, Pudliszki), majonez natomiast to zawiera między 68,1g (Kielecki) a 76,1g (Winiary) w 100ml.

Według The Cancer Research Foundation of America ketchup zawiera ok. 5 razy więcej likopenu niż świeże pomidory2. Zawartość likopenu zależy od gatunku pomidorów i ich ilości. Likopen pochodzący z pomidorów poddanych obróbce termicznej jest wchłaniany przez organizm 4 razy wydajniej niż ze świeżych pomidorów3. Likopen jest przeciwutleniaczem, którego zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników w organizmie, co pomaga chronić przed przedwczesnym starzeniem się, chorobami serca, oraz kilkoma formami raka. Badania prowadzone przez Harvard School of Public Health udowodniły, że kobiety spożywające duże ilości likopenu mają o 50% mniejsze ryzyko chorób serca4. Testy przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Oulu w Finlandii wykazały, że ketchup może pomóc zmniejszyć ryzyko zawału serca lub udaru mózgu poprzez redukcję LDL, czyli "złego" cholesterolu. 

Wady ketchupu:

1. duże ilości węglowodanów - badane ketchupy zawierają od 22,1g (Włocławek) do 25g (Hellmann's), podczas gdy węglowodany w majonezie to między 2,3g (Kielecki) a 3,0g (Winiary). Przy czym większość to cukry nie pochodzące z pomidorów.

2. duża zawartość soli - ketchup Hellmann's zawiera 0,9g sodu w 100g produktu. Dla porównania majonez firmy Winiary zawiera 0,18g soli w 100ml, czyli 5 razy mniej.

3.  koncentrat zamiast pomidorów - niektóre ketchupy wyprodukowane są z koncentratu pomidorowego zamiast z pomidorów, należą do nich ketchupy firmy Włocławek (45%) oraz Hellmann's (63%)

4. część ketchupów zawiera zagęstnik w postaci skrobi: kukurydzianej (Włocławek), modyfikowanej chemicznie/Acetylowany adypinian diskrobiowy E1422 (Pudliszki, Hellmann's)

5. ketchup Włocławek zawiera również środek konserwujący w postaci benzoesanu sodu. 

Jak widać ketchup ma zarówno atuty jak i wady, warto zatem spożywać go w umiarkowanych ilościach. Niezwykle ważny jest natomiast wybór odpowiedniego produktu lub własnoręczna produkcja ketchupu. 

Zdecydowanym liderem przeanalizowanych przeze mnie ketchupów jeśli chodzi o skład jest ketchup pikantny firmy Heinz. Produkt ten nie zawiera konserwantów ani zagęstników i wyprodukowany jest ze 132g pomidorów na 100g produktu.

 

Składy porównywanych majonezów:

1. majonez Kielecki

2. majonez Winiary


Źródła:

1. http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-majonezu

2,3. http://www.helium.com/items/1179485-health-benefits-of-ketchup

4. http://www.ajcn.org/content/79/1/47.abstract?sid=6ae0db99-9f61-4ba3-a5df-895b367f1732

Zdjęcia z prywatnego archiwum