RSS
piątek, 30 lipca 2010


Dziś postanowiłam zapoznać się ze składem ostatnio popularnego sera typu włoskiego, a konkretnie serka śmietankowego Capresi w plastrach.

Oto skład naszego produktu:

  • serek śmietankowy
  • zagęstniki: żelatyna wieprzowa, E407, E410, E412, sól, regulator kwasowości E330.

Patrząc na powyższy skład można odnieść wrażenie, że po konsumpcji człowiek zacznie świecić w ciemnościach;)

A teraz przeanalizujmy poszczególne E:

E407 - Naturalny polisacharyd, wytwarzany przez wodorosty (Chrondrus crispus, Gigartina stellata, Euchema spinosum, E. cottonii) w Europie, Azji i Ameryce. Jest złożoną mieszaniną polisacharydów.

E410 - Naturalny polisacharyd, produkowany z nasion drzewa świętojańskiego (Ceratonia siliqua), rosnącego głównie w rejonach Morza Śródziemnego.

E412 - Naturalny polisacharyd, wytwarzany z nasion drzewa (Cyamopsis tetragonolobus), rosnącego w Indiach i Pakistanie.

Wszystkie powyższe zagęstniki w wysokich stężeniach mogą powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową.

E330 - Kwas cytrynowy jest naturalnym składnikiem każdego żywego organizmu, pełni ważną rolę w metabolizmie. Duże ilości kwasu cytrynowego znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i w wielu innych owocach. Na skalę rynkową produkowany jest przez fermentację melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger.

 Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i wytwarzanych z nich produktów.


Powyższe informacje pokazują, że produkt nie jest szkodliwy dla naszego zdrowia, ale czy sama żelatyna nie wystarczy do zagęszczenia serka i z czego produkują ten "serek śmietankowy" skoro "zapomnieli" podać składu?

Zapraszam do komentowania. Może ktoś wie co wchodzi w skład "serka śmietankowego"?

czwartek, 29 lipca 2010

Dzisiaj zaczynam swoją przygodę z pisaniem bloga. Zachęcam do czytania:)

13:24, asiarzeszotarska
Link Dodaj komentarz »