RSS
piątek, 20 sierpnia 2010

 

 

Powszechny obecnie wyścig szczurów powoduje, że mamy coraz mniej czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków. Sięgamy zatem po produkty instant, które skracają przyrządzenie pożywienia do minimum. Jednym z takich dań jest popularna od lat zupa błyskawiczna firmy Vifon o smaku Złotego Kurczaka.  

Kwestią zasadniczą jest skład naszego produktu: 

makaron 94%, dodatki smakowe 6% - rafinowany olej palmowy, suszony por, sól, cukier, przyprawy, substancje wzmacniające smak i zapach: glutaminian sodu, guanylan disodowy, inozynian disodowy, aromat, barwnik - karmel

*makaron 94% - zawiera wysokie ilości węglowodanów, przy czym jest bardzo ubogi w błonnik, witaminy i minerały. Proces produkcji tego makaronu polega na smażeniu, co wpływa na bogactwo w szkodliwych tłuszczy nasyconych i tłuszczy trans. 

*glutaminian sodu E621, zwany także MSG - to powszechnie stosowana substancja wzmacniająca smak. MSG znany jest również jako "piąty smak", obok słodkiego, słonego, kwaśnego i gorzkiego. Smak ten nosi nazwę "umami".

Glutaminian sodu występuje naturalnie w mięsie, rybach, warzywach i produktach zbożowych w formie związanej z białkiem oraz w pomidorach, mleku, ziemniakach, sosie sojowym jak również w wielu rodzajach sera w formie wolnej. Poza postacią naturalną do większości produktów dodawany jest E621, którego produkcja opiera się na fermentacji bakterii.

Glutaminian wywołuje tzw. sztuczny apetyt zaburzając pracę rdzenia mózgowego. W ten sposób powoduje nadmierne pocenie się, kołatanie serca, migreny oraz problemy żołądkowe i podwyższenie ciśnienia krwi. Efekt ten nosi nazwę Syndromu Restauracji Chińskiej. E621 zaburza także koncentrację, percepcję zmysłową i zdolności uczenia się na kilka godzin. U alergików może powodować napady padaczki oraz paraliż układu oddechowego.

Naukowcy przeprowadzili badania na grupie szczurów, którym podawano chipsy lub zupę w proszku. Skutkiem takich działań było trwałe uszkodzenie mózgu u wszystkich zwierząt, przy czym embriony ciężarnych szczurów nie były w stanie wytworzyć sprawnie działającego systemu nerwowego, by przeżyć na wolności. Do uszkodzeń mózgu np. udaru, dochodzi między innymi poprzez wydzielanie się glutaminianu ze zniszczonych komórek.

Inne doświadczenia prowadzone na szczurach, które potwierdzone zostały przez Uniwersytet Hirosaki w Japonii (prof. dr Hiroshi Ohguro), wykazały, że glutaminan sodu może doprowadzić do uszkodzenia siatkówki, a w konsekwencji do utraty wzroku. Glutaminian odkłada się w organizmie i jego działanie może objawić się z opóźnieniem, co wg prof. dr. Hiroshi Ohguro wyjaśnia wysoki stopień zachorowań na glaukamię (forma jaskry, przy której ciśnienie w oku nie jest podwyższone) we wschodniej Azji1.

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Północnej Karolinie na grupie Chińczyków wykazały, że otyłość lub nadwaga u osób spożywających glutaminian sodu występuje trzykrotnie częściej niż u osób, których dieta nie zawiera tego składnika. Należy również wziąć pod uwagę fakt, że grupa spożywająca produkty bogate w glutaminian, poza tymi produktami starała się spożywać pokarmy zalecane przy prawidłowym odżywianiu. Takie wnioski potwierdziły wyniki badań przeprowadzonych wcześniej na zwierzętach.2

*Guanylan disodowy E627 - to syntetyczna substancja wzmacniająca smak i zapach. Wytwarzana jest z suszonych ryb i glonów morskich. Jest 10-20 razy silniejszym środkiem niż glutaminian sodu. W nadmiernych ilościach może spowodować bóle głowy, a u dzieci problemy z wypróżnianiem się. Nie może być spożywana przez astmatyków i osoby z podagrą. Guanylan zamienia się w kwas moczowy.

*Inozynian disodowy E623 - otrzymywany jest z ekstraktu mięsnego, rybnego (sardynek) lub poprzez fermentację cukrów. Jego nadmiar może wywołać bóle głowy, nudności, przyspieszone bicie serca, uczucie osłabienia, zesztywnienie ramion i karku lub bezsenność. Ponadto łatwo go przedawkować, gdyż nie jest wyczuwalny podczas jedzenia.

 

Poniższy diagram przedstawia  przedstawia stosunek spożycia węglowodanów, białka i tłuszczy „zupy” firmy Vifon do dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka3:

 

 

Wszystkie składniki „zupy” firmy Vifon o smaku Złotego Kurczaka są dopuszczone do obrotu, a produkt jest chętnie kupowany. Zastanawiam się, czy szybkość przygotowania tej zupki bądź  jej wątpliwe walory smakowe są warte spożycia całej „tablicy Mendelejewa”?

 

1 Źródło: http://www.zentrum-der-gesundheit.de/glutaminian-ia.html 

2 Źródło: http://vitalia.pl/ 

3 Źródło:Ibidem

wtorek, 10 sierpnia 2010

Witajcie,

wakacje to czas kiedy ludzie zaglądają do Mc Donald's częściej niż zwykle. Długie podróże nie sprzyjają przechowywaniu żywności, a pobyt w Mc Donald's niektórzy traktują jako dodatkową rozrywkę.

Zapraszam zatem do obejrzenia, co serwuje nam Mc Donald's. Popatrzcie, jakie frytki podajecie waszym dzieciom i jak długo może "wytrzymać" Cheeseburger.

Porównanie trwałości produktów lidera fast food na świecie:

Poniżej ponadczasowy Cheeseburger:

 

Nie wiem z czego robione są te frytki, ale na pewno nie z ziemniaków:)

środa, 04 sierpnia 2010

  

Koszenila - E120 jest naturalnym czerwonym barwnikiem otrzymywanym z mszyc żerujących na kaktusach rosnących w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i Centralnej. Barwnik pozyskiwany jest zarówno z robaczych odwłoków jak i składanych przez nie jaj.

Żywe owady zabija się zanurzając w wodzie, a natępnie doprowadzając do ich wysuszenia. Alternatywnym sposobem jest  poddanie mszyc działaniu słońca, pary wodnej albo cieplarki o podwyższonej temperaturze. W ten sposób można uzyskać różne odcienie barwnika, co umożliwia dywersyfikację produktów.

Powyżej opisany barwnik, którego nie należy mylić z tzw. czerwienią koszenilową - E124, występuje w niezliczonej ilości produktów spożywczych. Są to przede wszystkim jogurty, dżemy, galaretki, napoje i wiele innych produktów, których barwa przypomina kolor karminowy. A tutaj kilka konkretów:

Składniki

Twaróg odtłuszczony, wsad owocowy (truskawki i sok owocowy na bazie soku skoncentrowanego 11,2%, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, aromat, barwnik: koszenila), śmietanka, cukier, skrobia modyfikowana, żelatyna wieprzowa.

Składniki

mleko odtłuszczone pasteryzowane, syrop truskawkowy (cukier- syrop glukozowo- fruktozowy, sok i owoce truskawki, aromaty, barwniki: koszenila i ekstrakt z papryki), białka z mleka, odtłuszczone mleko w proszku, żywe kultury bakterii i drożdży kefirowych

Składniki

czekolada mleczna 26 % [cukier, miazga kakaowa, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, tłuszcz mleczny, emulgatory (lecytyna sojowa, E 476), pasta z orzechów laskowych, aromat], cukier, odtłuszczone mleko, syrop glukozowy, tłuszcz mleczny, glukoza, substancja utrzymująca wilgotność (syrop sorbitolowy), odtłuszczone mleko w proszku, białko jaja w proszku, substancja żelująca (agar), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), stabilizator (inwertaza), aromaty, proszek truskawkowy (0,08%), barwnik (koszenila), substancja konserwująca (sorbinian potasu).

 

 

Bon appetit!

poniedziałek, 02 sierpnia 2010

W nawiązaniu do niedzielnego wpisu o składzie Coca Coli "original" pragnę przedstawić "perełki" koncernu. Są to Coca Cola Light i Coca Cola Zero. Pierwsza stworzona z myślą o kobietach, druga podobna wypuszczona na rynek, aby Panowie nie czuli się gorsi:)

Powyższe napoje zamiast cukru zawierają następujące substancje słodzące:

*cyklaminian sodu

*acesulfam k.

*aspartam,

a także cytrynian sodu. Zgodnie z informacjami otrzymanymi z firmy Coca Cola: w coca-coli zero jest więcej kofeiny niż w coca-coli light. Poza tym skład jest taki sam.

Zapraszam do obejrzenia filmu, który, mam nadzieję, skutecznie zniechęci was do picia tego świństwa.

Witajcie,

po publikacji piątkowego wpisu postanowiłam zapytać u źródła z czego produkowany jest "serek śmietankowy" znajdujący się w składzie Capresi. Dziś rano otrzymałam maila od Pana Leszka W., pracownika firmy Polmlek.

A zatem: Serek śmietankowy robi się ze znormalizowanej śmietanki, którą ukwasza się czystymi kulturami bakterii fermentacji mlekowej a następnie odwirowuje do uzyskania półpłynnej (gęstawej) konsystencji. W kolejnym etapie produkcji dodaje się sól i dodatki zagęszczające a na końcu kroi się w plastry i pakuje w atmosferze ochronnej.

Powiem szczerze, że jestem mile zaskoczona tak szybką reakcją, ba, że ktoś w ogóle odpowiedział na mojego maila. Także ukłony dla firmy Polmlek za dobrą obsługę klienta:)

niedziela, 01 sierpnia 2010


Nasz słynny napój został stworzony w 1886 przez farmaceutę J.S. Pembertona. Napój był lekarstwem stworzonym na bazie liści koki i orzechów coli. Sprzedaż tego medycznego "trunku" nie mogła przekroczyć 9 butelek dziennie na osobę.

Sprawdźmy skład słynnej Coca Coli:

  • woda
  • cukier
  • dwutlenek węgla
  • barwnik - karmel E150d
  • regulator kwasowości - kwas ortofosforowy E338
  • naturalne aromaty
  • kofeina

*cukier - Coca Cola zawiera 27g w 250mL i wg etykiety to aż 29% wskazanego spożycia dla osoby spalającej 2000kcal/dobę. Oznacza to, że wystarczy wypić trzy szklanki "cudownego napoju", aby zaspokoić prawie 87% dziennego zapotrzebowania na cukier, przy czym nie każdy jeżdżąc samochodem i siedząc za biurkiem jest w stanie zużyć te 2000kcal/dobę.

*dwutlenek węgla - dostarczany do ustroju może doprowadzić do kwasicy metabolicznej. Zakwaszenie prowadzi do wzrostu jonów potasu, te z kolei w nadmiarze są niebezpieczne dla układu bodźco-przewodzącego serca, co tutaj w połączeniu z kofeiną intensyfikuje ten proces.

*karmel E150d tzw. karmel amoniakalno-siarczanowy jest brązowym barwnikiem syntetycznym stosowanym w żywności. W wyższych dawkach powoduje zaburzenia trawienia, nadpobudliwość, skurczę mięśni i - drodzy Panowie - zanik testosteronu. Co ciekawe karmel E150d jest toksyczny dla szczurów:)

*kwas ortofosforowy - stosowany jest głównie do produkcji nawozów sztucznych, do produkcji fosforanowych(V) powłok ochronnych na metalach, do wytwarzania wielu środków farmaceutycznych, oczyszczania soków w cukrownictwie, odkamieniania armatury w ciepłownictwie, jako płyn do lutowania, w stomatologii, do wyrobu kitów porcelanowych, w lecznictwie i laboratoriach analitycznych. Jest także składnikiem fosfolu - odrdzewiacza do stali. Kwas ten wypłukuje wapń zawartą w szkliwie zębów, a także sole magnezu i cynku co zaburza procesy zachodzące w organizmie i prowadzi do znacznych niedoborów.

*kofeina - pobudza ośrodkowy układ nerwowy usuwając zmęczenie, polepsza nastrój i koncentrację, ale ma negatywny wpływ na pamięć długotrwałą. Uzależnia fizycznie, niejednokrotnie również psychicznie zwiększając uczucie niepokoju i lęku. Lepszy nastrój po wypiciu kawy zdecydowanie obniża się kiedy kofeina przestaje działać. W przypadku Coca Coli - połączenie z kwasem i cukrem - zwielokrotniony zostaje destrukcyjny wpływ na organizm.


Co więcej, gdyby Coca Cola została pozbawiona barwników miałaby kolor zielony:) Ponadto dwa stany w USA obowiązkowo posiadają na stanie dwa galony globalnego napoju, który służy im do łatwego usuwania krwi z jezdni (wypadki drogowe). Cudowne właściwości Coca Coli pozwalają na unicestwienie niektórych robaków, a także rozpuszczenia zębów mlecznych i łatwego doprowadzenia do próchnicy. Jeśli masz korozje w samochodzie, napój przyjdzie ci z pomocą.  Posłuży ci także do czyszczenia srebra.

A teraz największy hit - połączenie Coca Coli z pensami, papierem, folią aluminiową i solą doprowadzi do stowrzenia baterii:)

Czy nadal masz ochotę na Coca Colę?


Tagi: Coca Cola
11:33, asiarzeszotarska
Link Komentarze (9) »