RSS
czwartek, 28 października 2010

Spójrzcie jak pięknie wygląda "kurczakowa masa" służąca to wyrobu drobiowych  kotlecików.

Kurczak po wycięciu oczu, jelit, kości i oczyszczeniu, zostaje zmielony. Powstała masa zawiera ogromne ilości bakterii, toteż w celu ich usunięcia, "kurczak" moczony jest w amoniaku.

Następnie, z powodu obrzydliwego smaku, masę doprawia się konserwantami. Ostatni etap polega na dodawaniu sztucznych barwników w celu likwidacji nietypowego różowego koloru.

A voila! Wystarczy obtoczyć, usmażyć i "pyszne" nuggetsy gotowe do spożycia. Zapraszam na degustację do marketów, KFC i Mc Donald's.

*http://early-onset-of-night.tumblr.com/post/1206666159/say-hello-to-mechanically-separated-chicken-its#notes

piątek, 22 października 2010

Szwedzki lider na rynku fast food wkracza na polski rynek. Już niedługo będziemy mogli spożywać hamburgery smażone dopiero po złożeniu zamówienia. Przedstawiciele Max Hamburgers twierdzą, że takie procedury wpływają na lepszy smak kanapek oraz zachowanie wartości odżywczych.

Na uwagę zasługuje eksperyment przeprowadzony przez pewnego Szweda, który postawił na dietę hamburgerową. Żywienie oparte wyłącznie o hamburgery Max Hamburgers spowodowało znaczący spadek wagi. Szwed zrzucił 25 kg w 75 dni, w tym czasie zjadł 150 hamburgerów.

Eksperyment jest odpowiedzią na film „Supersize me”, w którym opisany został wzrost wagi i uszczerbki na zdrowiu spowodowane spożywaniem produktów firmy Mc Donald’s.

Osobiście chciałabym obejrzeć badania owego Szweda, bo śmiem wątpić w dobroczynne skutki diety opartej o hamburgery Max Hamburgers...